- Jag lagar aldrig mat.
Det brukar heta så. Jag brukar säga så. Det betyder inte att jag inte äter mat, men när jag är hemma (tidigt på morgonen eller på kvällen) så blir det inte så mycket lagad mat. Det där med lunchlåda är inte heller min grej (än). Då behöver man inte laga mat själv.
Alla lagar mat, hela tiden verkar det som. Jag förstår inte hur folk har tid? Missförstå mig rätt, det är klart att man ska göra det. Äta ska man ju göra och det är inte bra att hålla på att äta ute så ofta som jag gör. Därför ingår det i min nyårsstrategi att stå mer i köket. Nu när jag har en ugn som fungerar. Lite skyller jag på den att det i går var första gången jag använde mitt kök till mer än att koka ägg sedan jag flyttade in i maj förra året.
Anna och Frida kom ju på middag. Jag visste fortfarande inte när det började bli mörkt vad jag skulle laga. Eftersom jag kör LCHQ nu så skulle det i alla fall bli något enligt det. Jag gick och handlade. Jag älskar ju att baka och särskilt då att improvisera. Varför skulle jag inte kunna göra det med vanlig mat? I affären hittade jag på en trerätters och plockade ned allt jag skulle behöva i korgen.
Jag måste säga att jag är förvånad själv. Jag vet i och för sig att man kan göra det mesta man vill göra och det här är ett exempel på det. Låt mig presentera min väldigt oplanerade, improviserade trerätters LCHQ-middag:
Förrätt: Toast Skagen på kesobröd. Då gjorde jag först ett bröd som inte innehåller något mjöl där jag har snott receptet från min käre vän Pasi, tack. Skagenröran gjorde jag på creme fraiche och majonnäs (inga lightvarianter, endast äkta vara). Trots det blev den alldeles för rinnande, något jag tar med mig till nästa gång. Men god blev den. Brödet blev också bra med riktig brödkänsla. Perfekt alternativ till mig som inte ska äta bröd på ett tag. Anna och Frida gillade det också och ville ha receptet.
Varmrätt: Pestoöverbakad lax med pinjenötter (jag blandade creme fraiche med pesto och täckte laxen med innan den åkte in i ugnen, rostade pinjenötter lite lätt i stekpannan och strödde det över laxen innan servering). Till det vitlöksfräst brysselkål, broccoli och färska champinjoner där jag hade kokat brysselkålen och broccolin först för att de skulle mjukna. Jämte det en vitlöksröra med fetaost, även den baserad på creme fraiche.
Efterrätten: Grekisk yoghurt med nötter, mörk choklad (81 %-ig) och honung. Så enkelt men så gott.
Annas kommentar: "Ellinor, kan inte du blir min personliga dietist? Du kan skriva upp allt jag ska handla. Typ som "Linas matkasse" fast jag handlar allt själv. Eller så kan du starta en riktig business på det här.
Det var jättekul att laga mat och särkilt till det sällskapet, men en sak i taget va? Det jag känner att jag har lite att jobba på är själva uppläggningen. Där hade jag fallit i Sveriges Mästerkock.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar