måndag 6 februari 2012

Socker/Sötningsmedel

Det råder verkligen sockerhysteri. Alla vet vi vad socker gör med oss, men kom igen, vi i västvärlden kan göra medvetna(?) val och ta konsekvenserna om vi vill - övervikt, abstinens, hyperaktivitet, blodsockersvängningar, and the list goes on. En del påverkas inte alls. Grattis till er.

Själv blir jag knäpp i huvudet av socker. Upp som en sol och ned som en pannkaka. Mitt blodsocker alltså, och därigenom jag eftersom jag i mitt jobb är beroende av att hjärnan fungerar. Om jag däremot håller mig borta från socker så mår jag jättebra och påverkas inte på något sätt. Att jag inte "får" äta en påse godis till söndagsfilmen gör mig inget alls. Tvärtom så är jag glad att jag slipper.

Glad blev jag när jag i affären i dag såg att de nu äntligen har Stevia. Det blev godkänt av EU i höstas. I USA har det funnits sedan urminnes tider, så klart. Här är ett annat klokt blogginlägg om Stevia. Stevia är alltså en växt som kan användas som sötningsmedel med naturligt ursprung som varken innehåller kalorier eller påverkar tänderna. Steviosid som utgör huvudkomponenten i Stevia sägs vara 300 gången sötare än socker och själva bladen på Steviaplantan är 18-45 gånger sötare.

Bra eller dåligt? Skadligt? Inte vet jag, man har inte hunnit forska på det tillräcklig länge, men jag stoppar hellre i mig ett naturligt sötningsmedel än vare sig socker eller andra, konstgjorda sötningsmedel som finns i allt möjligt i dag. Helst givetvis inget sötningsmedel alls, men Stevia är för mig ett perfekt alternativ och fungerar alldeles utmärkt i både mat och bakning när det behövs.

Stevia - i en butik nära dig. Och nej, jag får ingen spons.

Inga kommentarer: