måndag 27 september 2010

Hummerhistoria

Jag fick en historielektion i hummerfisket kring Rossö. Det var tydligen hummerhandelns absoluta centrum på 1920-talet. Det skyddade läget i kombination med den goda genomströmningen av vatten i sundet mellan Rossö och Rundö (den lilla ön där vi bor) gjorde platsen perfekt för ändamålet. Här lagrade man även hummer året runt. Fångsterna lagrades i sumprar som from time to time fyllde hela Rossösundet. Som mest fans här 500 sumprar med 200 humrar i varje. Havets svarta guld. När det var dags för leverans gick man ner och håvade upp hummern ur sumprarna. Det kallades att "breggle" hummer.

Leveransen gick sedan först med häst och vagn (med bil när den kom) till tåget i Överby, vidare till Stockholm eller vart den nu skulle. Hummern levererades levande, nedbäddad i trälådor med is, tidningspapper och träull. Så kan den klara sig levande i flera dygn. Tåget från Västkusten till Stockholm tog på 1950-talet ungefär ett dygn.

Storhetstiden för hummerhandeln på Rossö var i mitten av 1960-talet men än idag lagras en och annan hummer här mellan Rossö och Rundö. Tänk om jag har talang för det här? Då får jag starta en ny business. Personligen tycker jag att hummer är överskattat som delikatess. Tillagad på rätt sätt och med god dricka till är det givetvis jättegott, men det är kräftor och räkor också. Same shit, eller?

Inga kommentarer: